نگهداری از ماهی قرمز + نکاتی برای طول عمر بیشتر ماهی سفره هفت سین
یکی از اجزای سفره هفت سین، ماهی قرمز است که در تنگ بلوری نگهداری می شود و نماد تازگی، زایش و تکاپو می باشد.اگر از این ماهی کوچک در سفره هفت سین به خوبی نگهداری کنید، می تواند تا چندین سال عمر کند ولی خیلی به نگهداری آن توجه نمی شود و بیش از چند ماه عمر نمی کند. در ادامه نکات خاص برای نگهداری و مراقبت از ماهی قرمز را توضیح می دهیم.
ماهی قرمز که به نام ماهی طلایی و یا ماهی گلی هم شناخته می شود را می توانید در منزل نگهداری کنید. این ماهی یکی از اجزای سفره هفت سین است و نماد تازگی و زایش است. عمر این ماهی را چند سال تخمین زده اند که بیشتر خانواده های ایرانی به نگهداری آن توجه نمی کنند و در نهایت پس از تعطیلات عید نوروز از بین می روند. در ادامه اصول و نکات نگهداری ماهی قرمز را ارائه کرده ایم.
فهرست عناوین
اصول صحیح نگهداری از ماهی قرمز
با نزدیکی به سال جدید بازار فروش ماهی گلی یا ماهی قرمز هم زیاد می شود زیرا یکی از اجزای مهم سفره هفت سین است. این ماهی کوچک و زیبا در تنگ بلوری می تواند همه افراد کوچک و بزرگ را جذب خود کند و نا خودآگاه هر کسی با مشاهده این ماهی در بازار، آن را می خرد. عمر ماهی تا حداکثر 40 سال تخمین زده شده است ولی اگر به آن توجه نشود، بیش از یک ماه عمر نمی کند.
هدف از نگهداری ماهی قرمز فقط جنبه تزیینی آن نیست و باید به بقای آن اهمیت بیشتری داد. این موجود زنده در رودخانه یا دریا به راحتی زندگی می کند ولی وقتی در تمگ شیشه ای محبوس می کنید مسئول مراقبت از آن هستید. در این مطلب هر آنچه که در مورد مراقبت از ماهی قرمز مورد نیاز است را توضیح داده ایم.
ماهی گلی سالم انتخاب کنید
در موقع خرید ظاهر ماهی طلایی را مد نظر قرار دهید و ماهی قرمزی که کند حرکت می کند را نخرید. ماهی قرمز سالم تحرک دارد و پولک های آن سالم است و ضایعه ای مانند زخم و … ندرد. باله های آن هم قائم است و دم کشیده ای دارد. بدن ماهی هم باید بدون هیچ نوع برآمدگی باشد و چشم ها هم تو رفتگی یا بیرون آمدگی نداشته باشند. در موقع خرید ماهی فرز و رنگ روشن را انتخاب کنید.
تنگ ماهی مناسبی انتخاب کنید
- تنگ ماهی بزرگ را برای نگهداری ماهی طلایی انتخاب کنید. سایز تنگ ماهی در کمترین حالت اندازه ای در حدود 20 لیتر دارد.
- برای تنگ حود تعداد ماهی کمتر با سایز کوچک انتخاب کنید.
- دهانه تنگ ماهی بهتر است گشاد باشد تا سطح آب بیشتر باعث تبادل هوا شود و درصد زنده ماندن ماهی قرمز بالاتر برود.
- نگهداری در تنگ شیشه ای عمر ماهی را کاهش می دهد و در صورت امکان آن را در یک آکواریوم با تجهیزات مورد نیاز قرار بدهید.
- تنگ ماهی یا آکواریوم در معرض نور مستقیم خورشید، در آشپزخانه و یا کنار وسایل گرمایشی مانند شومینه نباشد.
- از سنگریزه در کف تنگ ماهی استفاده کنید زیرا هم باعث زیبایی می شود و هم آمونیاک موجود در آب را جذب خود می کند. قبل از استفاده کردن از سنگریزه آنها را خوب بشویید.
- سعی کنید تنگ ماهی را انتخاب کنید که در آن فیلتر استفاده شود تا آب سالم باشد.
- با توجه به میزان آلودگی تنگ ماهی هر هفته یا دو هفته ای یک بار آن را تمیز کنید اگر ماهی قرمز درون آکواریوم می باشد، سنگریزه ها، فیلتر، هواساز و حتی دیواره های آن را تمیز کنید.
شرایط مناسب آبی برای ماهی
- دمای آب در حدود 20 درجه باشد. دما بهتر است همیشه یکنواخت باشد تا ماهی دچار بیماری و شوک نشود.
- آب بدون کلر باشد و اگر از آب لوله استفاده می کنید باید در یک ظرف برای چند ساعت نگهداری کنید تا کلر آن دفع شود و سپس درون تنگ بریزید.
- مراقب باشید آب ماهی گرم (به دلیل آمونیاک و نتریت موجود در مدفوع ماهی) یا خالی از اکسیژن نباشد و دقت کنید که موقعی که ماهی به سطح آب می آید به دلیل کم بودن اکسیژن است. با یک نگاه کوتاه پی می برید که کیفیت آب چطور است و نیاز به تعویض دارد یا خیر. باید توجه کنید هر چه آب زلال و شفاف تر باشد به سود ماهی است.
- اب ماهی را به موقع تعویض نمایید.
- موقع تعویض کردن آب ماهی کمی از آب قبلی تنگ را نگهدارید زیرا ماهی درون آب باکتری های مورد نیاز زندگی اش را تولید می کند و با هر بار تعویض آب باز مجبور به تولید باکتری های جدید است و این امر می تواند روی عمر ماهی تاثیر بگذارد.
تغذیه ماهی
- موقع خرید غذای ماهی به برچسب آن دقت کنید و مطمئن شوید که غذای ماهی با چربی پروتئین مناسب می باشد.
- یک روز در میان یک بار ماهی را با غذای مخصوص تغذیه کنید. اگر غذا دادن به ماهی را فراموش کردید نباید نگران باشید زیرا ماهی گلی بدون غذا می تواند تا یک هفته هم دوام آورد.
- سعی کنید در زمان مشخصی به ماهی غذا دهید و به یاد داشته باشید آنها به گلول های کوچکی از غذا نیازمند هستند.
- بیش از حد مجاز به ماهی غذا ندهید زیرا مشکلات گوارشی شدیدی پیدا می کند و ممکن است بمیرد.
نکات مهم در مورد ماهی قرمز عید
- در صورت داشتن آلرژی موقع تماس با ماهی از دستکش استفاده نمایید.
- بعد از تماس با ماهی یا آب تنگ بهتر است خیلی سریع دست ها را بشویید.
- ماهی را از دسترس کودک دور نگهدارید و نگذارید به ماهی دست بزنند.
- بعد از دست زدن به ماهی به هیچ وجه چشم را دستمالی نکنید و دست به صورت و دهان اصلا نزنید زیرا ممکن است دچار مشکلات پوستی شوید.
- از رها کردن ماهی های زینتی در رودخانه، تالاب و آب های ازاد خودداری نمایید.
- در صورت مشاهده علائم بیماری در ماهی، سریع آن را از دیگر ماهی ها جدا کنید. می توانید ماهی را 20 دقیقه درون یک لیتر آب که یک قاشق نمک به آن اضافه کرده اید، قرار بدهید.
- به جای استفاده از تنگ کوچک و نامناسب برای قرار دادن ماهی قرمز، بهتر است از آکواریوم و ظروف شیشه ای بزرگتر استفاده کیند، زیرا در این صورت علاوه بر آزادی حرکت بیشتر، اکسیژن بیشتری در اختیارشان قرار می گیرد و شرایط بهتری برای زندگی دارند.
- از قرار دادن آکواریوم و تنگ ماهی در معرض نور مستقیم خورشید و کنار شومینه و یا در آشپزخانه خودداری نمایید.
- برای حمل ماهی در بسته بندی های کوچک، می توانید از کیسه های پلاستیکی استفاده کنید، باید محیط دارای دو برابر میزان آب و فضای خالی از هوا باشد، همچنین ماهی نباید بیش از دو ساعت در این شرایط قرار بگیرد.
- ماهی قرمز را از مراکز تحت نظارت دامپزشکی بخرید و از خریداری آنها از فروشندگانی که ماهی را به صورت متراکم و در شرایط نامناسب زیستی و بهداشتی نگهداری می کنند، خودداری کنید.
- از خریدن ماهی که دارای علائم باله های خورده و جمع شده، پولک های طاس وجود لکه های پینه مانند اطراف دهان یا سطح بدن، زخم یا لکه های سفید مایل به خاکستری یا قرمز روی سطح بدن، ماهی با چشم بیرون زده، ماهی بیقرار که سطح بدن را به سطوح می مالند و ماهی های رنگ پریده و لکه لکه خودداری کنید.