مصرف سیاه دانه در بارداری + فواید و خواص سیاه دانه برای خانم های باردار و جنین
مصرف سیاه دانه در بارداری چه فوایدی برای زن باردار و جنین دارد؟ سیاه دانه جزو داروهایی است که برای درمان بیماری های گوارشی، کلیوی و مفاصل بسیار فواید دارد ولی مصرف سیاه دانه برای خانم های باردار به دلیل خاصیت قاعده آور بودن، ممکن است باعث سقط جنین شود پس توصیه می شود که سیاه دانه مصرف نشود.
سیاه دانه ادویه ای مفید است که فواید و خواص زیادی دارد و رسول خدا از سیاه دانه به عنوان دوای هر دردی به جز مرگ یاده کرده است. سیاه دانه طعم تلخی دارد و در تیهه ترشیجات هم استفاده می شود، ولی با وجود اینکه از خواص درمانی فراوانی برخوردار است، خوردن زیاد آن در بارداری می تواند خطراتی برای جنین داشته باشد که در ادامه در مورد آنها توضیحاتی می دهیم.
مصرف سیاه دانه در بارداری
پژوهشگران طب سنتی اعتقاد دارد که سیاه دانه را باید به عنوان دارو در نظر گرفت و نه غذا، پس در خوردن آن نباید خودسرانه عمل کرد. اصرار و مداومت در خوردن آن در افراد گرم مزاج به همراه عسل علیرغم اینکه هر دو فواید زیادی دارند، بسیار مضر است و توصیه نمی شود، مگر اینکه توسط پزشک حاذقی به دلایلی خاص تجویز شده باشد.
سیاه دانه قاعدده آور است و باعث پریود شدن خانم ها می شود، پس مصرف خودسرانه سیاه دانه در بارداری باعث سقط جنین و کاهش قدرت جنسی می شود، ضمن اینکه مصرف آن در افراد گرم مزاج باعث کاهش حجم منی می شود و لازم است که از مصرف خودسرانه آن پرهیز کرد.
مقدار زیاد مصرف سیاه دانه انقباضات رحمی را کاهش می دهد، اگر چه خوردن سیاه دانه می تواند باعث افزایش جریان شیر در دوران شیردهی شود، ولی به دلیل تحقیقات کم در این مورد، بهتر است که مادران در زمان بارداری و شردهی آن را مصرف نکنند. در ادامه این مطلب بعضی از خواص سیاه دانه را می خوانید.
خواص سیاه دانه
سیاه دانه مزاج گرم و خشک دارد، پس مصرف زیاد آن به صورت خودسرانه می تواند تاثیرات بدی بر سلامت داشته باشد، ولی به صورت کلی این ماده سیاه رنگ خواص زیادی دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم.
- سیاه دانه به دلیل وجود اسید های چرب ضروری، خاصیت ضد سرطانی داشته و برای حفظ سلامت پوست و مو بسیار مؤثر است.
- همچنین سیاه دانه غنی از پتاسیم و آهن است و به منظور تقویت سیستم ایمنی بدن، درمان یبوست و رفع مسمومیت های خونی مفید می باشد.
- امگا ۶ موجود در روغن سیاه دانه در کاهش قند خون، بهبود آرتروز، درمان التهاب لثه، تصفیه مجاری ادرار و کلیه ها و نیز تعادل فشار خون مفید است.
توجه داشته باشید که در هنگام مصرف سیاه دانه، حتما نوع مزاج را در نظر داشته باشید و از استفاده خودسرانه آن پرهیز کنید؛ گاهی مواقع از مقدار کمی سیاه دانه در تهیه نان ها و خوراکی ها استفاده می شود که این مقدار کم نمی تواند موجب ایجاد عوارض شود، در زیر می توانید با برخی موارد مصرف سیاه دانه برای درمان های مختلف آشنا شوید.
درمان سرماخوردگی
سیاه دانه و روغن آن موجب تقویت سیستم ایمنی بدن خواهد شد، بنابراین مصرف آن برای درمان سرماخوردگی مفید است، حال با اضافه کردن مقدار کمی سیاه دانه به ماست، سالاد و یا خورشت می توانید از خواص بی نظیر آن بهرمند شوید.
نکته : همانطور که در بالا ذکر کردیم، مصرف خودسرانه سیاه دانه به خصوص برای افراد گرم مزاج و نیز خوردن سیاه دانه در بارداری ، به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
تقویت مژه و ابرو
استفاده از روغن سیاه دانه برای ابرو منجر به تحریک فولیکول های مو شده و در نتیجه منجر به افزایش رشد ابرو خواهد شد، از این رو به منظور پر پشت و ضخیم شدن ابرو و مژه ها می توانید قبل از خواب و به وسیله انگشت خود، یک قطره از روغن سیاه دانه را بر روی ابرو های خود و یا مژه ها ماساژ دهید.
علی رغم فواید زیاد روغن سیاه دانه، مصرف زیاد آن، موجب کاهش انقباضات رحمی خواهد شد و با وجود اینکه مصرف کم این روغن باعث افزایش شیر در دوران شیردهی می شود، اما به منظور جلوگیری از خطرات احتمالی، خوردن سیاه دانه در بارداری و شیردهی تجویز نمی شود.
رفع خستگی
افرادی که از خستگی مداوم رنج می برند، می توانند مقداری روغن سیاه دانه را به برنامه غذایی خود اضافه کنند، به این صورت که در هنگام صبح، چند قطره روغن سیاه دانه را در داخل چای ریخته و آن را همراه کمی عسل و نیز چند برگ نعنا میل نمایید، نوشیدن آن به مدت ۱۰ روز می تواند به مرور انرژی از دست رفته را برگرداند.
درمان جوش های چرکی
استفاده از خمیر سیاه دانه برای درمان جوش های چرکی راهکار خوبی است، روش تهیه و استفاده از آن به این صورت است که، مقدار ۲ قاشق از پودر سیاه دانه را با کمی سرکه ترکیب کرده و آن را به صورت ماسک بر روی صورت خود قرار دهید، حال با این روش جوش های چرکی و التهابی به مرور خشک شده و برطرف می شوند.
مقدار مجاز مصرف سیاه دانه به این صورت است که می توان به مقدار 1 تا 2 گرم از آن را به صورت له شده در چای و یا دیگر موارد استفاده کرد و میزان مجاز روغن سیاه دانه هم روزی در حدود یک تا دو قاشق چای خوری است.