بهداشت و سلامتبیماری ها

علت بروز زگیل تناسلی در آن و زمان نمایش علائم بیماری

زگیل تناسلی یکی از رایج‌ترین بیماری‌های عفونی مقاربتی در بین زنان است و ویروس HPV، عامل بروز 90% موارد سرطان دهانه رحم و بسیاری دیگر از بیماری‌های مرتبط با دستگاه تناسلی زنان محسوب می‌شود. انواع خاصی از این ویروس منجر به ظهور زگیل‌های تناسلی می‌شوند، اما همه این موارد قادر به ایجاد سرطان نیستند.

روش‌های درمانی مختلف می‌توانند علائم زگیل تناسلی را از بین ببرند، اما پس از ابتلا به زگیل تناسلی و ویروس HPV، همیشه امکان انتقال این عفونت به دیگران وجود دارد؛ بنابراین کسانی که به اچ پی وی مبتلا شده‌اند، حتماً باید بهداشت جنسی را در روابطشان رعایت کنند.

ویروس HPV چیست؟

شایع‌ترین نوع عفونتی که از طریق رابطه جنسی منتقل می‌شود، ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است. اگرچه این ویروس معمولاً بی‌خطر است و خود به خود درمان می‌شود، اما برخی گونه‌های آن ممکن است موجب ایجاد زگیل تناسلی یا حتی سرطان شوند. از میان انواع مختلف HPV، تقریباً ۴۰ نوع آن‌ها می‌توانند نواحی تناسلی زنان شامل فرج، واژن و دهانه رحم و همچنین ناحیه‌های آلت تناسلی و بیضه‌ها در مردان را آلوده کنند.

علاوه بر این، گونه‌هایی از ویروس HPV نیز می‌توانند بخش‌های داخلی مقعد، دهان و گلو را در زنان و در مردان مبتلا کنند. این گونه‌ها اغلب از طریق تماس جنسی انتقال پیدا می‌کنند. گونه‌های دیگر HPV، مسئول ظهور زگیل‌های معمولی روی دست‌ها و کف پا هستند. به طور معمول، این نوع ویروس‌ها با رابطه جنسی منتقل نمی‌شوند.

چه زمان‌هایی زگیل تناسلی در زنان به وجود می‌آید؟

زگیل تناسلی در زنان بلافاصله پس از تماس با فرد آلوده ظاهر نمی‌شود و مدت زمان نهفتگی این بیماری بسته به سیستم ایمنی افراد مختلف متغیر است. همین امر می‌تواند موجب انتقال سریع ویروس شود؛ بنابراین، استفاده از اقدامات پیشگیرانه جهت کاهش ریسک ابتلا به این بیماری توسط پزشکان متخصص توصیه می‌شود.

بررسی سلامت همسر پیش از برقراری رابطه جنسی می‌تواند تا حد زیادی خطر ابتلا به زگیل تناسلی را کاهش دهد. همچنین، استفاده از وسایل حفاظتی مانند کاندوم، به حفظ سلامتی طرفین در رابطه جنسی کمک می‌کند. البته باید توجه داشته باشید که امکان انتقال ویروس راه‌های دیگری مانند از طریق ترشحات بدن فرد آلوده نیز وجود دارد.

امروزه واکسیناسیون گسترده‌ای برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری انجام شود. بهتر است پیش از اولین تماس جنسی، دخترها و پسرها واکسن اچ پی وی یا گارداسیل را دریافت کنند. برای کودکان زیر ۱۵ سال، دو دوز واکسن با فاصله زمانی شش ماه تجویز می‌شود. افرادی که در سنین ۱۵ تا ۲۶ سال هستند، باید سه دوز طی شش ماه تزریق کنند. حتی افرادی بین ۲۷ تا ۴۵ سال نیز تحت نظر پزشک می‌توانند این واکسن را دریافت کنند.

زمان بروز علائم زگیل بعد از رابطه جنسی

نشانه‌های ابتلا به زگیل تناسلی معمولاً بین 3 هفته تا 6 ماه پس از تماس جنسی با فرد آلوده ظاهر می‌شود. با این وجود ممکن است حتی در صورت آلودگی به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، زگیل دیده نشود. به طور کلی، دوره کمون (مدت زمان از ابتلا به ویروس تا ظهور علائم) در افراد گوناگون متفاوت است و تحت تأثیر عواملی مانند گزینه‌های زیر قرار دارد.

  • نوع ویروس HPV: انواع مختلف HPV دارای دوره‌های کمون متفاوتی هستند.
  • سیستم ایمنی: افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، زودتر دچار زگیل تناسلی می‌شوند.
  • تعداد شرکای جنسی: زنانی که شرکای جنسی بیشتری داشته‌اند در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به HPV و ظهور زگیل تناسلی قرار دارند.

درمان زگیل تناسلی؛ روش‌های جراحی و دارویی

زگیل تناسلی در برخی از زنان ممکن است به‌طور خودبه‌خود درمان شود، چرا که سیستم ایمنی بدن قادر به مقابله با عفونت است. با این وجود، احتمال دارد که در برخی موارد زگیل‌ها بزرگ‌تر شوند، تکثیر پیدا کنند و آزاردهنده شوند؛ بنابراین، درمان زگیل‌های تناسلی نه تنها خطر انتقال ویروس را کاهش می‌دهد، بلکه از بروز عوارض بعدی نیز جلوگیری می‌کند. البته باید بدانید که درمان زگیل‌های تناسلی به معنای حذف قطعی ویروس HPV از بدن نیست. روش‌های رایجی که برای درمان این مشکل وجود دارند عبارت‌اند از:

  • سوزاندن الکتریکی (الکتروکوتر): در این حالت، با کمک دستگاهی به اسم الکتروکوتر و ایجاد جریان الکتریکی زگیل‌های تناسلی به صورت ریشه ای توسط پزشک سوزانده می‌شوند.
  • فریز کردن (کرایوتراپی): در این حالت، پزشک با استفاده از نیتروژن مایع زگیل‌ها را فریز کرده و اثر آن‌ها را از بین می‌برد.
  • درمان با لیزر: اشعه لیزر کمک می‌کند تا رگ‌های خونی داخل زگیل‌ها از بین رفته و خونرسانی به داخل بافت آلوده قطع شود.
  • داروهای موضعی: در این حالت، محلول یا پماد پوستی برای درمان زگیل تجویز می‌شوند. این داروها التهاب و جریان خون در ناحیه زگیل را متوقف کرده به درمان شدن زگیل کمک می‌کنند.
  • جراحی: در این شرایط، پزشک ممکن است زگیل‌های بزرگ یا مقاوم به سایر درمان‌ها را با کمک جراحی برداشته و اثر آن را از بین ببرد.

سخن پایانی

زگیل‌های تناسلی معمولاً در ناحیه دهان و تناسلی زنان یا مردان دیده می‌شود. این زگیل‌ها در زنان ممکن است علائمی مانند عفونت‌های قارچی شکل داشته باشد، یا اینکه اصلاً علائمی نشان ندهد. در هر صورت خانم‌ها برات در صورت مشاهده علائم این بیماری در خودشان یا شریک جنسی‌شان، لازم است که حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنند.

زیرا با تشخیص زودهنگام بیماری و درمان به موقع آن می‌توان از بروز بسیاری از عوارض جدی مرتبط با این عفونت پیشگیری کرد. با توجه به نیازها با توجه به شرایط فرد و تشخیص پزشک، ممکن است یکی از روش‌های درمان زگیل تناسلی مانند دارو درمانی، جراحی یا درمان با لیزر برای متقاضی در نظر گرفته شود.

به این پست امتیاز بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *