قرص بیزوپرولول برای چیست؟ (درمان فشار خون بالا با Bisoprolo)
داروی بیزوپرولول چیست و چه کاربردهایی دارد؟ در چه شرایطی و به چه صورت مصرف می شود؟ عوارض جانبی آن کدامند؟ چه داروهایی را نباید به طور همزمان با داروی بیزوپرولول مصرف کرد؟ این سوالات، به همراه نکات و اطلاعات مهم دربارهی این دارو، در مطلب پیشرو بررسی خواهد شد.
فهرست عناوین
- 1 معرفی داروی بیزوپرولول
- 2 اطلاعات مهم درباره بیزوپرولول یا زبتا
- 3 نکات مهمی که قبل از مصرف بیزوپرولول باید رعایت کرد
- 4 نحوه مصرف
- 5 مصرف بیش از اندازه یا کمتر از میزان لازم
- 6 از چه مواردی در حین مصرف بیزوپرولول باید اجتناب کرد؟
- 7 عوارض جانبی
- 8 دوز مصرف متداول داروی بیزوپرولول
- 9 تاثیر داروهای دیگر بر بیزوپرولول – تداخل های دارویی
معرفی داروی بیزوپرولول
داروی بیزوپرولول (Bisoprolol)، که با نام تجاری زبتا (Zebeta) نیز شناخته میشود، بر روی قلب و گردش خون تاثیر میگذارد. این دارو برای درمان فشار خون بالا استفاده میشود. زبتا برای موارد دیگری نیز ممکن است به کار رود.
اطلاعات مهم درباره بیزوپرولول یا زبتا
- قبل از اینکه مصرف بیزوپرولول را متوقف کنید، حتماً با دکتر خود در این مورد صحبت کنید و خودسرانه به قطع مصرف این دارو نپردازید. قطع مصرف ناگهانی بیزوپرولول ممکن است وضعیت شما را وخیمتر کند و یا سایر مشکلات قلبیِ جدی را در شما به وجود آورد.
- اگر نیاز است تا بر روی شما عمل جراحی خاصی صورت پذیرد، قبل از آن، به دکتر جراح خود اطلاع دهید که در حال استفاده از این دارو هستید.
- اگر وضعیت قلبی نامساعدی مانند AV block، نارسایی شدید قلبی، و یا ضربان قلب بسیار ضعیف که تا به حال موجب غش کردن شما شده باشد دارید، بهتر است از این دارو استفاده نکنید.
- حتی اگر احساس بهبودی میکنید، مصرف داروی بیزوپرولول را قبل از اینکه دورهی مصرف آن به اتمام برسد، قطع نکنید. فشار خون بالا، اغلب علامت خاصی ندارد و شاید نیاز باشد که تا پایان عمر خود از داروهای فشار خون استفاده کنید.
نکات مهمی که قبل از مصرف بیزوپرولول باید رعایت کرد
اگر نسبت به بیزوپرولول آلرژی دارید و یا یک بیماری قلبیِ جدید مانند موارد زیر دارید، بهتر است از بیزوپرولول استفاده نکنید:
- AV block؛
- نارسایی قلبی شدید؛
- ضربان قلب بسیار ضعیف که موجب غش کردن شما شود؛
برای اطمینان از اینکه مصرف این دارو برای شما خطری در پی ندارد، اگر موارد زیر را دارید، به دکتر خود اطلاع دهید:
- نارسایی احتقانی قلب یا سایر مشکلات قلبی؛
- بیماری عروق کرونر (سفت شدن عروق خونی)؛
- مشکلات گردش خون (مانند سندرومِ رینود – Raynaud )؛
- آسم، بیماری انسداد ریوی مزمن، یا سایر مشکلات تنفسی؛
- دیابت (مصرف بیزوپرولول ممکن است باعث شود تشخیص کمبود قند در خون شما را سختتر کند)؛
- بیماری کلیوی یا کبدی؛
- اختلالات تیروئیدی؛
- سابقهی آلرژی.
هنوز مشخص نشده که آیا مصرف بیزوپرولول برای جنین خطرناک است یا خیر. اگر باردار هستید و یا قصد باردار شدن دارید، به دکتر خود اطلاع دهید.
همچنین هنوز مشخص نشده که آیا این دارو در شیر مادر نفوذ پیدا کرده و باعث آسیب دیدن نوزاد میشود یا نه. اگر در دوران شیردهی قرار دارید، به دکتر معالج خود اطلاع دهید.
مصرف بیزوپرولول برای افراد زیر ۱۸ سال ممنوع است.
نحوه مصرف
بیزوپرولول را حتماً با تجویز پزشک مصرف کنید و قبل از مصرف، تمامی مواردی که روی جلد این دارو نوشته شده است را به دقت مطالعه نمایید. همچنین از مصرف دوز بیشتر یا کمتر از مقداری که برای شما تجویز شده است، خودداری کنید و فقط در همان دوره ی زمانی که برای شما تجویز شده، آن را مصرف کنید. دکتر معالج شما ممکن است در دورههای مختلف زمانی، دوز مصرف این دارو را برای شما اندکی تغییر دهد تا به بهترین نتیجه دست پیدا کنید.
- قبل از اینکه مصرف بیزوپرولول را متوقف کنید، حتماً با دکتر خود در این مورد صحبت کنید و خودسرانه به قطع مصرف این دارو نپردازید. قطع مصرف ناگهانی بیزوپرولول ممکن است وضعیت شما را وخیمتر کند و یا سایر مشکلات قلبیِ جدی را در شما به وجود آورد.
- اگر نیاز است تا بر روی شما عمل جراحی خاصی صورت پذیرد، قبل از آن، به دکتر جراح خود اطلاع دهید که در حال استفاده از این دارو هستید.
- لازم است که فشار خون شما گاه به گاه بررسی شود.
- حتی اگر احساس بهبودی میکنید، مصرف داروی بیزوپرولول را قبل از اینکه دورهی مصرف آن به اتمام برسد، قطع نکنید. فشار خون بالا، اغلب علامت خاصی ندارد و شاید نیاز باشد که تا پایان عمر خود از داروهای فشار خون استفاده کنید.
- دارو را در دمای اتاق نگهداری کرده و دور از گرما و رطوبت قرار دهید. درب ظرف محتوی این دارو را پس از مصرف به طور کامل ببندید.
مصرف بیش از اندازه یا کمتر از میزان لازم
اگر یک بار مصرف این دارو را فراموش کردید، به محض اینکه به یاد آوردید، آن را مصرف کنید. اما چنانچه زمانِ به یادآوری شما، بسیار نزدیک به زمانِ مصرفِ بعدی بود، دوز فراموش شده را مصرف نکنید. فقط در نوبت بعدی، بیزوپرولول را مصرف کنید.
چنانچه بیشتر از میزان مورد نیاز، این دارو را مصرف کردید، به موارد اورژانسی در مورد مصرف زیاد این دارو مراجعه کنید و یا از پزشک کمک بگیرید.
از چه مواردی در حین مصرف بیزوپرولول باید اجتناب کرد؟
مصرف این دارو ممکن است بر روی فکر کردن و یا واکنش نشان دادن شما اختلالاتی ایجاد کند. بنابراین، اگر رانندگی میکنید یا قصد انجام کاری دارید که نیاز به هوشیاری شما دارد، بیشتر مراقب باشید.
وقتی خوابیدهاید و یا نشستهاید، به طور ناگهانی بلند نشوید؛ چرا که ممکن است دچار سرگیجه شوید. برای اینکه در اثر سریع برخاستن و سرگیجه گرفتن نیفتید، به آرامی بلند شوید.
از مصرف الکل خودداری کنید؛ زیرا ممکن است باعث تشدید برخی از عوارض جانبی بیزوپرولول گردد.
عوارض جانبی
اگر هر گونه علائم آلرژیکی نسبت به این دارو – شامل کهیر، به دشواری نفس کشیدن، التهاب صورت، لب ها، زبان یا گلو – در خود مشاهده کردید، حتماً به دکتر اطلاع دهید.
اگر موارد زیر را دارید، بلافاصله به دکتر اطلاع دهید:
- تنگی نفس (حتی اگر بسیار خفیف باشد)، ایجاد ورم، افزایش ناگهانی وزن؛
- ضربان قلب آهسته؛
- تپش قلب یا احساس لرزش در قفسهی سینه؛
- بی حسی، احساس سوزن سوزن شدن، یا احساس سرد شدن دستها و پاها؛
- احساس سبکی در سر؛ احساس اینکه هر آن ممکن است بیفتید؛
- درد چشم، مشکلات بینایی؛
- خس خس کردن، احساس سفتیِ قفسهی سینه، مشکلات تنفسی؛
عوارض جانبی متداول در اثر مصرف داروی بیزوپرولول عبارت است از:
- سردرد؛
- احساس خستگی؛
- مشکلات خواب (بیخوابی)؛
- درد مفاصل؛
- تورم؛
- علائم سرماخوردگی- مثلاً آبریزش از بینی، گرفتگی بینی، سرفه، گلودرد؛
البته لازم است ذکر شود که ممکن است عوارض جانبی دیگری نیز در صورت استفاده از این دارو رخ دهد. چنانچه موارد دیگری را مشاهده نمودید، فوراً به دکتر مراجعه کنید.
دوز مصرف متداول داروی بیزوپرولول
دوز متداول مصرفی در بزرگسالان- برای درمان فشار خون بالا:
دوز اولیه: ۵ میلی گرم به صورت خوراکی و یک بار در روز.
اگر نتیجهی دلخواه حاصل نشد، دوز مصرفی میتواند کمی افزایش پیدا کند (۱۰ میلی گرم مصرف شود) و سپس اگر نتیجهی مطلوب باز هم حاصل نشد، حداکثر میتوانید ۲۰ گرم از این دارو را در هر روز مصرف کنید.
توجه:
میزان دوز مصرفی مناسب برای هر فرد، ممکن است با سایر افراد متفاوت باشد. مثلاً ممکن است فردی با خوردن دو و نیم میلی گرم از این دارو در هر روز، احساس بهبودی کند و این میزان مصرف برای او مفید باشد.
در آزمایشات بالینی، اثرات کاهش فشار خون در یک هفته مشاهده شد و پس از این مدت، اندکی تغییر داشت.
برای درمان فشار خون، دکتر معالج ممکن است از چند داروی فشار خون برای بهبود بیمار استفاده کند.
تاثیر داروهای دیگر بر بیزوپرولول – تداخل های دارویی
هر دارویی که مصرف میکنید یا قصد شروع یا قطع مصرف آن را دارید، با دکتر در میان گذارید؛ خصوصاً داروهای زیر:
- انسولین یا داروهای خوراکی برای درمان دیابت؛
- ریفامپین (rifampin)؛
- داروهای قلب یا فشار خون – مانند: کلونیدین، دیجیتالیس، دیگوکسین، دیلتیازم ، رزرپین یا وراپامیل.
البته لیست بالا همهی داروهایی که با بیزوپرولول تداخل دارند را در بر ندارد و سایر داروها نیز ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند؛ مثلاً ویتامین ها و داروهای گیاهی.